Wat te doen ná je afstuderen

Na hard zwoegen heb je dan eindelijk dat gewilde papiertje in je handen. Je kunt aan de slag! Maar hoe pak je dat aan en wil je dat eigenlijk wel? Wat te doen na je afstuderen?

Een tweede studie volgen
Als je de studiekriebels nog niet helemaal kwijt bent kun je ervoor kiezen om een tweede studie of een tweede Master te volgen. Dit kan je arbeidskansen op termijn vergroten en kan jou de tijd gunnen om erachter te komen wat je nu echt wil. Financiering is vaak lastiger bij een tweede studie, omdat je nu eenmaal geen recht meer hebt op studiefinanciering. Voor sommige studies worden uitzonderingen gemaakt, bijvoorbeeld voor lerarenopleidingen. Ook zou je ervoor kunnen kiezen om een parttime baan te vinden en een tweede studie in deeltijd te volgen.

Een baan vinden
Dit is wat de meeste afgestudeerden willen, snel een leuke baan vinden. Maar hoe doe je dat?

1. Spreek je netwerk aan
Je hoort het continu deze dagen, maak gebruik van je netwerk. Denk hierbij niet alleen aan je vriendengroep en je huisgenootjes, maar hop ook eens langs bij oude stages, schrijf (oud)docenten aan en vertel iedereen die het wil horen dat jij op zoek bent naar een baan. Wie weet heeft de buurman of een oude vriend van je vader nog wat in de aanbieding.

2. Reageer op vacatures
Zoek actief naar vacatures en reageer daarop. Dit is dus het echte solliciteren. Vacatures kun je op veel verschillende manieren vinden, maar de meest gangbare zijn het doorbladeren van kranten en het afstruinen van het internet. De meeste beroepsgroepen hebben eigen vacaturewebsites (bijvoorbeeld medische of juridische vacaturebanken) en er zijn natuurlijk veel algemene vacaturewebsites. Enkele voorbeelden waar je eens kunt kijken zijn:

AcademicTransfer
Als je wilt werken in de wetenschap

JobTrack
Een algemene vacaturebank voor heel Nederland

Nationale Vacaturebank
De grootste banensite van Nederland

VKBanen
Vacatures voor hoger opgeleiden

Als je tips wilt over het schrijven van een goede sollicitatiebrief, kun je eens kijken op www.werkwebsite.nl.

3. Schrijf je in bij uitzendbureaus
Mocht het solliciteren niets opleveren dan kun je eens kijken bij uitzendbureaus. Enkele voorbeelden zijn:

Start
Adecco
Randstad
Tempo-Team

4. Stuur open sollicitaties
Ken je wat bedrijven waar je graag zou willen werken, maar hebben die momenteel geen vacature open staan? Stuur dan een open sollicitatie. Vaak houden bedrijven geschikte kandidaten lange tijd in de portefeuille, mocht er onverwacht of over een tijdje een vacature ontstaan, dan zullen zij eerst kandidaten uit deze portefeuille uitnodigen. Besteed dus veel aandacht aan deze brieven.

5. Plaats je cv op internet
De allerluiste optie van allemaal: zet je cv op internet in de hoop dat werkgevers jou vinden. Zorg dat je cv in orde is en plaats hem dan op bijvoorbeeld de volgende websites:

Monsterboard
Nationale Vacaturebank
VKBanen

Stuur je cv ook naar stagebegeleiders, (oud)docenten en alle andere mensen waarvan je denkt dat ze je misschien aan een baan kunnen helpen.

Reizen
Veel studenten willen graag naar het buitenland, voor of tijdens hun studie. Bij veel van hen komt het er helaas nooit van. Misschien is het nu, na je afstuderen, juist het moment om lekker lang op reis te gaan. Waarschijnlijk heb je weinig vaste lasten en verplichtingen meer. Je zou zelfs kunnen overwegen om je kamer op te zeggen om zo de kosten extra te drukken. Want zeg nu eerlijk, áls je eenmaal een baan hebt gevonden dan komt het er al helemaal niet meer van. Je zou zelfs een periode vrijwilligerswerk kunnen doen, dat staat extra goed op je cv!
Reisverzekering afsluiten





SZC Twitter

Volg StudentZndrCent op Twitter Volg @StudentZndrCent ook op twitter!!

Heb je zelf een website? Plaats dan de Stufi Countdown Gadget op je eigen site!