Afgestudeerd? Wat nu met mijn OV en Stufi?

Als je afgestudeerd bent, geeft je hogeschool of universiteit dit door aan DUO. Je kan het beste even informeren per wanneer ze je uitschrijven, maar meestal blijf je tot en met augustus ingeschreven als je bijvoorbeeld in juni of juli afstudeert.

De DUO krijgt hier bericht van en dan wordt automatisch je studiefinanciering stopgezet. Eventueel kan je dit ook handmatig doen via "Mijn DUO Groep". Controleer dit ALTIJD! DUO zal je studiefinanciering misschien stopzetten, maar ze kunnen deze ook omzetten in een maximale lening (zeker wanneer je nominaal loopt), en dat is zonde van je geld.

DUO zal een brief sturen dat ze je uitschrijving hebben ontvangen van je hogeschool of universiteit. Ze berekenen dan automatisch wat voor een studieschuld je nog hebt, of ze schelden deze kwijt (over het algemeen: kwijtschelding als je binnen 10 jaar afstudeert). Je krijgt hier ook weer een overzicht van.

Dan heb je nog het studentenreisproduct op je OV-chipkaart. De kaart hoef je NIET in te leveren, wel moet je het reisproduct stopzetten. Dit kun je online doen door op de website van DUO in te loggen met je DigID. In het scherm 'reizen' kun je de gegevens aanpassen. Vervolgens ontvang je bericht dat je reisproduct is stopgezet. Met de kaart kun je - op saldo - nog steeds gebruik maken van het openbaar vervoer! Het verwerken van de wijzigingen kost 5 dagen. Tijdens deze dagen mag je niet meer reizen met het studentenreisproduct.

Zet je studentenreisproduct op tijd stop. Op tijd is vóór of op de vijfde werkdag van de eerste maand waarin je geen recht meer hebt op studiefinanciering. Voorbeeld: Je hebt recht op studiefinanciering tot en met 30 juni. Je moet uiterlijk de vijfde werkdag van juli je studentenreisproduct stopzetten en je mag vanaf 1 juli niet meer reizen.

Als je je studentenreisproduct te laat stopzet, kost je dat € 97,- per halve maand.
Die halve maand gaat in na de vijfde werkdag van de eerste kalendermaand waarin je geen recht meer hebt op studiefinanciering. Stop je je studentenreisproduct na de vijftiende, dan moet je € 136,- betalen. Voor elke volgende halve kalendermaand, gerekend vanaf de eerste en de zestiende dag van de maand, wordt de schuld € 97,- hoger. Je bent zelf verantwoordelijk voor het op tijd stopzetten van je studentenreisproduct. Je krijgt hierover geen bericht.

Lees meer over het stopzetten van je reisproduct op de website van DUO.

SZC Twitter

Volg StudentZndrCent op Twitter Volg @StudentZndrCent ook op twitter!!

Heb je zelf een website? Plaats dan de Stufi Countdown Gadget op je eigen site!