Tentamens leren

Jammer genoeg is het studentenleven niet alle dagen feest. Vooral in de tentamenperiodes is het voor de meeste studenten hard bikkelen. Hieronder volgen een paar tips om je zo goed mogelijk voor te bereiden op het tentamen.


  • Boeken : Het klinkt suf, maar het boek lezen is wellicht de beste voorbereiding voor een tentamen. De meeste boeken hebben na elk hoofdstuk een korte samenvatting, sommige boeken hebben ook vragen na elk hoofdstuk en op de websites van de uitgevers kun je soms zelf multiple choice en begrippen quizjes vinden. Best handig!

  • Colleges en werkgroepen : Aangezien de docenten meestal zelf het tentamen samenstellen, is het handig om naar de colleges en de werkgroepen te gaan. Hierin worden de belangrijke punten uit de stof behandeld en soms zelfs tips weggegeven over wat wel en wat niet gevraagd zal worden in het tentamen. De sheets zijn vaak ook belangrijk, ze geven een beknopte samenvatting van de stof die de docent belangrijk vindt, en ondersteunen het boek zelf.

  • Samenvattingen: Zelf de stof samenvatten is natuurlijk het beste, maar vaak heb je daar als student de tijd niet voor (om nog maar niet te spreken over het feit of je er zin in hebt!). Veel studieverenigingen geven samenvattingen uit van de boeken die zij verkopen of de vakken die in hun studierichting worden gegeven. Het is dus de moeite waard om daar op je faculteit even naar te informeren. Een andere bekende plek voor samenvattingen is JoHo. Voor veel studierichtingen verkopen zij samenvattingen. Tenslotte kun je samenvattingen scoren bij www.studenten.samenvattingen.nl.

  • Leren : Leren, iets waar elke student tegenop ziet. Zorg ervoor dat je je op een prettige plek bevindt waar je je goed kunt concentreren. Voor de één is dat thuis, voor de ander juist in de bibliotheek. Zorg ervoor dat alles wat je nodig kan hebben in de buurt is (boeken, uitreksels, sheets, aantekeningen, water, potloden en pennen, papier) en dat alles wat afleidt juist weg is (je telefoon, je mp3-speler, je agenda...). Stel voor jezelf tijden vast waarop je leert. Leer bijvoorbeeld telkens een half uur, om daarna even 5 minuten iets anders te doen. Dit werkt vaak beter dan in 1 ruk door willen leren. Stop ook met leren tijdens het (avond)eten en stop een uur voordat je gaat slapen. Dat laatste uur is ontspanning, of tijd voor jezelf.

  • Het tentamen zelf: Zorg ervoor dat je de nacht van te voren goed hebt geslapen, en zorg ervoor dat je spullen al klaar staan zodat je ze 's ochtends meteen mee kan nemen zonder te stressen of je alles wel bij je hebt. Denk vooral aan je ov, je inschrijfbewijs voor het tentamen, je collegekaart, je huissleutels en je telefoon (maar wel op stil gezet!). Zet je wekker vroeg genoeg en hou rekening met vertragingen. Te laat op je tentamen komen zorgt voor extra stress. Sommige studenten zweren bij het eten van een banaan voordat ze het tentamen gaan maken. Een banaan verhoogt het concentratievermogen. Andere studenten kauwen liever op een stukje kauwgom (meer zuurstof naar de hersenen) en weer anderen zijn zo misselijk dat ze er niet aan moeten denken. Als je bij het tentamen aankomt, zorg je dat alle spullen netjes op je tafeltje liggen en vul je alvast je gegevens (studentnummer, naam, datum etc) in op de antwoordkaart of op het tentamen zelf. Met het openslaan van je tentamenboekje wacht je uiteraard tot de surveillant of de docent heeft gezegd dat het mag!


Succes!!!

SZC Twitter

Volg StudentZndrCent op Twitter Volg @StudentZndrCent ook op twitter!!

Heb je zelf een website? Plaats dan de Stufi Countdown Gadget op je eigen site!