Studiekeuzes met toekomstperspectief

Bij het kiezen van een studie let je natuurlijk op waar je goed in bent en wat bij je interesses aansluit. Tegenwoordig zijn er echter steeds meer aankomend studenten die aangeven dat ze hun kansen op de arbeidsmarkt na hun toekomstige studie ook een belangrijke factor vinden. Je wilt na je studie natuurlijk niet zonder baan zitten.
Met name door de economische crisis is een studie die in de toekomst baangarantie biedt steeds belangrijker geworden.

Uit het onderzoek Studie & Werk van Elsevier blijkt dat met name alfa-studies als geschiedenis, kunst- en cultuurstudies, talen en communicatiewetenschappen weinig baanperspectief bieden. Maar welke studies bieden dan wel een goede kans op een baan op niveau na je afstuderen?

1. Fiscaal recht en fiscale economie
Het blijkt dat studenten van opleidingen met een vaag profiel moeilijk een baan vinden na hun afstuderen. De opleidingen fiscaal recht en fiscale economie zijn concrete studies waar je leert omgaan met zaken als het belastingstelsel en wetteksten. Vanuit deze meer traditionele opleidingen is het gemakkelijker een baan met vast contract te vinden.

2. Econometrie
Ook de studie econometrie biedt je een sterke positie op de arbeidsmarkt. De studie econometrie bestudeert economische modellen, maar richt zich tegelijkertijd ook op het oplossen van praktische problemen. Afgestudeerden kunnen in verschillende sectoren gaan werken zoals het onderzoek, de financiële sector of werken aan economische beleidsvoering.

3. Informatica
Technische studies bieden al lange tijd veel kansen op een baan na afstuderen en dit zal de komende tijd nog zo blijven. Informatica, maar ook andere technische studies zoals werktuigbouwkunde en elektrotechniek, bieden vrijwel altijd baangarantie na afstuderen. Dit komt doordat er, in verhouding, weinig mensen kiezen voor een technische opleiding, terwijl hier wel veel vraag naar is. Ook blijft deze branche groeien door de steeds maar toenemende technische ontwikkelingen.

4. Farmacie
De zorg is een sector die vrijwel altijd een hoog baanperspectief garandeert. Er is immers altijd veel vraag naar. Studenten die de studie farmacie hebben afgerond hebben niet alleen een baangarantie van bijna 100%, maar ze hebben ook nog eens een zeer hoog startsalaris. Het hoogste startsalaris verdien je echter na een studie tandheelkunde.

5. PABO
Omdat er nog steeds een te kort aan leraren is, vinden afgestudeerden van de Lerarenopleiding basisonderwijs (Pabo) ook snel een baan met vast contract. Er wordt verwacht dat er in de komende jaren veel leraren uit zullen stromen, waardoor studenten die nu starten, later nog steeds een goede kans op een baan hebben.

SZC Twitter

Volg StudentZndrCent op Twitter Volg @StudentZndrCent ook op twitter!!

Heb je zelf een website? Plaats dan de Stufi Countdown Gadget op je eigen site!