Sparen

Kleine kinderen wordt bijgebracht dat zij verstandig met hun geld om moeten gaan. Sparen is daarin een belangrijk element. Op het moment dat kinderen opgroeien, wordt het spaarvarken vervangen door een spaarrekening bij de bank.

Nederlanders zetten veel geld opzij en staan daar ook om bekent. Waarom mensen sparen is echter zeer verschillend. Hieronder worden een aantal spaarmotieven uiteengezet.

De variatie in spaarmotieven:

1 Het zekerheidsmotief.
In dit geval zetten personen een deel van hun zuur verdiende centen opzij om iets achter de hand te hebben wanneer zij dit nodig hebben op een later moment . Over de bestemming is dus nog niet nagedacht.

2 Het doelmotief.
Vanuit dit motief om te sparen weten spaarders wel voor welk doel ze het geld apart zetten. Veel voorkomende spaardoelen zijn een nieuwe wasmachine, een mooie reis, een nieuwe grote koelkast of PC.

3 Het vermogensmotief.
Het doel van geld opzij zetten kan ook zijn om je het geld meer waard te laten worden. Voor het apart zetten van geld bij een bank worden spaarders beloond door de dienstverlener. Als tegenprestatie voor sparen keert de financiƫle dienstverlener u rente uit over het bedrag dat u spaart.

Een belangrijk verschil tussen een gewone betaalrekening en een spaarrekening is, naast de rente die ontvangen wordt, dat vanaf een spaarrekening niet meteen een geldbedrag overgeboekt kan worden naar derden. Het kan bovendien een (korte) tijdsperiode duren voordat u als spaarder iets met uw spaarkapitaal op een spaarrekening kunt doen.

Via het internet kunt u uw gehele spaarrekening beheren. U kunt wijzigingen doorgeven en u kunt uw bankafschriften ook online opvragen. Banken hoeven minder kosten te maken voor klanten die sparen via het net. Vaak kunnen financiƫle dienstverleners internet spaarders een hogere rente bieden dan spaarders met een andere spaarrekening.

De spaarrekening van MoneYou is snel en eenvoudig aan te vragen, kent geen verplichte stortingen, is veilig en volledig online te beheren. De rente die u op uw spaarrekening ontvangt is erg gunstig, wat sparen bij MoneYou aantrekkelijk maakt.

SZC Twitter

Volg StudentZndrCent op Twitter Volg @StudentZndrCent ook op twitter!!

Heb je zelf een website? Plaats dan de Stufi Countdown Gadget op je eigen site!