Afstuderen, hoe doe ik dat?

Je probeert er niet te vaak bij stil te staan, maar uiteindelijk komt dat moment waar heel je studie om draait: het afstuderen.

Als je nominaal loopt zul je na 4 jaar (sommige studies uitgezonderd) afgestudeerd zijn. Maar voordat je je diploma in ontvangst mag nemen, zijn er nog een aantal dingen die je moet doen.

Planning
Afstuderen vereist vaak een strakke planning. Kijk welke vakken je nog moet halen, of je nog stages moet lopen of verslagen in moet leveren en plan alles ruim in. Zorg dat je ruimte voor uitloop overhoudt! Plan ook tijd in voor het nakijken van verslagen, het ontvangen van feedback etc. Ga via je cijfersysteem na of voor eerdere vakken alle punten definitief zijn toegekend. Bel met de servicedesk/onderwijsbalie/studieadviseur om na te gaan wat er nog meer moet gebeuren voordat je je diploma in ontvangst kan nemen.

Aftsudeeraanvraag
Bij veel instellingen moet je zelf een soort 'aanvraag tot afstuderen' indienen. Zoek op het intranet van je onderwijsinstelling waar dat formulier staat, wanneer je dat ingeleverd moet hebben, en hoe het proces verder in z'n werk gaat.
Zijn er bij jouw opleiding 'extra's'? (bijvoorbeeld certificaten die je tijdens/na een stage kan behalen) Zoek dan ook goed uit hoe je die aan kan vragen, en of die op het moment van de uitreiking worden overhandigd, of dat je het certificaat eerder af moet halen oid.

DUO
Zo aardig als DUO aan het begin van je studie was door je een OV-kaart en studiefinanciering aan te bieden, zo bruut zullen ze dit weer innemen als je eenmaal afgestudeerd bent!
Algmene regel OV-kaart: lever de kaart UITERLIJK 5 dagen na de officiële uitschrijfdatum van de instelling in bij een postkantoor bij jou in de buurt. Bewaar het ontvangstbewijs wat je krijgt goed!
Algemene regel studiefinanciering: als je NIET aangeeft dat je geen lening wil, zal DUO je vanaf de eerste maand zonder stufiefinanciering een maximale lening verschaffen! Ga dus snel naar de site van de DUO om die lening meteen stop te zetten, dit kan al ver van te voren.
Lees het een en ander na op onze pagina met informatie over studiefinanciering en de OV-kaart na je afstuderen.

SZC Twitter

Volg StudentZndrCent op Twitter Volg @StudentZndrCent ook op twitter!!

Heb je zelf een website? Plaats dan de Stufi Countdown Gadget op je eigen site!