Een stageplek, hoe doe ik dat?

Bij de meeste studies komt er een jaar waarin je stage zal moeten lopen. De duur van de stage verschilt van een paar weken, halfjaar tot een jaar. Maar hoe kom je aan een stageplek? En aan een leuke opdracht?

Als het goed is ben je al zover in je studie dat je wel ongeveer weet wat je leuk vindt en waarin je je wilt gaan specialiseren. Als je dat nog niet weet, is de stage een goede manier om dat uit te vinden.

Je kan dus als eerste bedrijven aanschrijven die jij kent en die in het vakgebied zitten waar je interesse in hebt. Maar hoeveel bedrijven ken je nu echt? De meeste mensen komen snel uit op de grote bekende bedrijven zoals Shell, KPN, Philips etc. Die kent iedereen! Het is zeker niet mis om een sollicitatie brief te schrijven naar zo'n bedrijf, maar bedenk wel dat ze er honderden binnen krijgen. Dus de kans is klein dat je uitgekozen wordt.

Een andere manier is om het internet af te zoeken. Je hebt een aantal bekende stage websites, zoals stageplaza etc. Genoeg te vinden op internet. Het nadeel is echter dat je vaak bij een tussenbureau uitkomt die jou dan willen koppelen aan een bedrijf. De procedures kunnen lang zijn (terwijl je vaak weinig tijd hebt omdat je stage goedgekeurd moet worden) en je weet niet bij welk bedrijf je terecht kan.

Nog een optie is de krant door te spitten. Kom je bedrijven tegen die personeel zoeken in een functie die jij zou kunnen beoefenen na je afstuderen? Dan hebben ze misschien ook wel plek voor een stage!

Niet alle bedrijven hebben zin in een student die stage komt lopen, meestal kost je meer geld dan je opbrengt. Een goede tip is om op je hogeschool of universiteit de stage verslagen of scripties van oud studenten door te kijken. Je kan dan zien bij welk bedrijf zij stage hebben gelopen en dat bedrijf aanschrijven. Je weet dan al dat ze eerder stagiaires hebben gehad, en er dus voor open staan!

Betaald krijgen?
Bij korte stages van minder dan een half jaar is het niet gebruikelijk om betaald te krijgen. Bij langere stages wel. MBO stages worden weer minder vaak betaald dan HBO/WO stages.
Een redelijke vergoeding is tussen de 300 en 400 euro per maand.

Uiteindelijk moet je naar de lange termijn kijken. Als jij na je stage bij een bedrijf kan blijven werken is dat veel meer waard dan 100 euro extra in de maand!

Stagesites
- StagePlaza.nl
- Stages.nl
- StageMotor.nl

SZC Twitter

Volg StudentZndrCent op Twitter Volg @StudentZndrCent ook op twitter!!

Heb je zelf een website? Plaats dan de Stufi Countdown Gadget op je eigen site!