Inrichten van je studentenkamer

Is het dan eindelijk zover en heb je een kamer tot je beschikking, dan heb je vast veel vragen over de inrichting ervan!

Ten eerste is het natuurlijk belangrijk om je kamer op te meten en aan te geven hoeveel ruimte je niet kunt gebruiken, bijvoorbeeld door ramen, deuren, verwarmingsbuizen etc. Dit geeft een veel beter idee van de hoeveelheid spullen die je in je kamer kwijt kant. Als je in een wat ouder huis gaat wonen, kan het ook wel eens voorkomen dat je niet zoveel stopcontacten hebt. Geef de stopcontacten ook aan op je tekening en koop eventueel van die verlengsnoeren met meerdere stopcontacten eraan.

Ten tweede moet je dan eens diep nadenken over de spullen die jij noodzakelijk vindt. Een bed en een bureau/tafel spreken natuurlijk voor zich, maar heb je in de kamer een inbouwkast, dan hoef je wellicht geen kledingkast te kopen. En wil je per se een koelkast op je kamer als dat betekent dat je elke dag turnend door de deuropening moet? Kijk ook eens bij vrienden/vriendinnen die op kamers zijn en vraag waar zij echt niet zonder zouden kunnen.

Dan volgen nog wat andere keuzes. Als je een kleine kamer hebt, dan zou je kunnen kiezen voor een slaapbank. 's Nachts een bed, overdag (of bij bezoek) is het zo omgetoverd in een bank. Helaas vinden veel mensen een slaapbank niet zo lekker slapen en ook niet zo lekker zitten, dus het is goed om je hier eens in te verdiepen.

Ook zou je kunnen kiezen voor een klaptafel met een klapstoel als bureau of eettafel. Als je aan je 'huiswerk' moet, bouw je snel je studiehoekje op, en als je klaar bent, breek je het zo weer af. Fijn is dan ook dat je niet herinnerd wordt aan het studeren en dat het altijd opgeruimd is. Maar wellicht studeer jij altijd in de universiteitsbibliotheek en is een bureau of een studiehoekje voor jou helemaal niet zo van belang.

Wil je toch het gevoel van twee kamers creeëren, dan kun je wellicht een hoogslaper nemen met daaronder een bureau, dan heb je in één klap meer ruimte en een beetje het gevoel dat je een aparte slaapruimte en een aparte studeerruimte hebt. Of je kunt een kamerscherm kopen en dit ergens in je kamer plaatsen.

Je kamer verven is natuurlijk een van de eerste dingen waarover je begint te fantaseren. Let hierbij goed op de mogelijkheden en beperkingen. Welke kleur heeft de vloer die er nu ligt, en laat je die liggen of neem je een andere vloer? Zijn er houten balken, raamkozijnen, deuren of andere elementen die niet geschilderd mogen worden? En welke kleur hebben die dan? Is je kamer erg donker (dit roept om lichte kleuren of pastelkleuren) of juist erg licht (want dan kun je er vrijwel alles mee)? Verder is het van belang je goed te laten informeren over verf. Sommige verf valt namelijk donkerder uit dan op het proefstaaltje, en bij andere verf maakt dit niet uit. Heb je een mooie kleur merkverf gezien, dan kun je nagenoeg dezelfde kleur ook laten mengen door de kluswinkel waar je aan het rondsnuffelen bent.

Vind je verven wat saai? Dan is fotobehang misschien iets voor jou! Je kunt kiezen uit verschillende motieven, zoals een (herfst)bos, een tropisch eiland of een berglandschap. Dat fleurt je kamer op en geeft er een persoonlijk en chique tintje aan.

Gordijnen zijn vaak duur om te laten maken. Hangen er nog gordijnen van de vorige bewoner? Of heb je een moeder/oma die goed kan naaien? Ken je mensen die binnenkort gaan verhuizen? Vraag of zij iets kunnen maken of over hebben voor jou. Als dit niet het geval is, kun je ook voor een rolgordijn of voor luxaflex kiezen. Dit is vaak (iets) minder duur en houdt het licht net zo goed buiten.

Als je dingen wil verbouwen of er stevig geklust moet worden in je nieuwe kamer, dan is het soms handig om een vakman in de arm te nemen. Een goede website hiervoor is BiedPlaats, een soort Marktplaats waar je klussen kunt aanbieden of naar een vakman kunt speuren. Ook handig als je een lekkage in je studentenhuis hebt of als de electra op half 7 hangt!

Verder geldt voor alle dingen die je aan wilt schaffen: kijk of ze tweedehands worden aangeboden op Marktplaats, Speurders, eBay of GratisAfTeHalen.nl. Kijk ook bij de koopjeshoek van Ikea en ga eens langs bij De Kringloopwinkel bij jou in de buurt.

SZC Twitter

Volg StudentZndrCent op Twitter Volg @StudentZndrCent ook op twitter!!

Heb je zelf een website? Plaats dan de Stufi Countdown Gadget op je eigen site!