Het financiële plaatje van op kamers wonen

Stel je hebt eindelijk een kamer gevonden. Waar moet je dan aan denken, hoe veel gaat alles kosten?

Ten eerste moet je je kamer natuurlijk een beetje inrichten. Koop niet meteen alles nieuw, gooi er wat oude dingen in en vraag voor je verjaardag/sinterklaas/kerst de rest!

Voor de dagelijkse boodschappen kan je rekenen op ongeveer 60 euro in de week. Het hangt er maar net van af hoe vaak je bij vrienden/familie terechtkan om mee te eten!

Daarnaast heb je natuurlijk nog de kosten van je studie, zo’n € 1700,- in een jaar plus boeken. En de huur, die weer voor iedereen anders is. Schrijf je in bij de gemeente en uit bij het huis van je ouders, alleen dan krijg je namelijk de uitwonende studiebeurs. Met de studiebeurs alleen ben je er natuurlijk nog niet, DUO schat in dat een uitwonende student zo'n € 750,- per maand nodig heeft om van te kunnen leven. Ze gaan er dan ook vanuit dat je ouders nog ongeveer € 250,- per maand bijdragen en dat je de rest verdient met een bijbaantje of leent bij de DUO. Kijk ook eens op www.duo.nl.

De gemeente waarin je woont komt ook nog belasting innen, zoals rioolrecht, afvalstoffenheffing etc. Wil je veilig zitten, neem dan 10% van het totale bedrag dat je in een jaar tijd kwijt zou zijn met huren, of ongeveer één maand huur. Tenzij dit al bij je huur inbegrepen zit!

Als student heb je weer het voordeel dat je vaak weinig inkomen hebt. Je studiefinanciering wordt niet als inkomen meegeteld, omdat dit in feite een lening is (die later een gift kan worden). In veel gevallen kan je bezwaar aanmaken en hoef je niet te betalen! Lees dus goed wat de regels hiervoor zijn in jouw gemeente.

In sommige gevallen kun je huurtoeslag aanvragen. Kom jij hiervoor in aanmerking? Kijk snel op www.toeslagen.nl.

Zorgtoeslag kun je waarschijnlijk ook aanvragen, ook hiervoor moet je even op www.toeslagen.nl kijken.

Let er ook op dat je nu zelf verzekerd moet zijn voor je inboedel, en een aansprakelijkheidsverzekering is ook nooit weg. Zie onze pagina met verzekeringen.

Energie kosten
Soms huur je inclusief gas/water/licht, maar als je zelf een energie aanbieder moet kiezen, is het verstandig om voor een goedkope aanbieder te gaan!
Gebruik onze energie vergelijker om te kijken welke energie aanbieder voor jou een goede keuze zou zijn.

SZC Twitter

Volg StudentZndrCent op Twitter Volg @StudentZndrCent ook op twitter!!

Heb je zelf een website? Plaats dan de Stufi Countdown Gadget op je eigen site!